Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Tołkanica - przepis Urszuli Szwarc z Hajnówki
Składniki:
3 kg ziemniaków
20 dkg boczku wędzonego (może być słonina lub wędliny, które akurat mamy w lodówce)
kilka łyżek mąki
4-5 jajek
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. W tym samym czasie smażymy pokrojony w kostkę boczek - możemy dodać oleju rzepakowego, jeśli boczek jest chudy. Ziemniaki po ugotowaniu odparowujemy i posypujemy mąką (tak, by je przykryć). Szybko dodajemy rozgrzany boczek z tłuszczem i na wierzch wbijamy jajka. Na kilka minut przykrywamy garnek i czekamy, aż białko się zetnie. Potem taką masę dokładnie ugniatamy i mieszamy. Wkładamy do blachy (lub naczynia żaroodpornego) cienką warstwę masy ziemniaczanej i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze około 150 stopni Celsjusza, aż wierzch się zarumieni. Można podawać z surówkami, mlekiem słodkim lub zsiadłym. (rr/zmj)
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda